Vježbe uz pomoć kojih ćete popraviti držanje

Avatar photo
ramena vježbe leđa

Kancelarijski posao, ravna stopala ili kriva kičma samo su neki od faktora koji utiču na držanje. Ukoliko već neko vrijeme vodite borbu sa pogrbljenim ramenima, to može postati veoma neprijatno, pa čak i bolno. Srećom, ova bol se može ublažiti, a ramena ispraviti.

Kako? Uz pomoć vježbi koje je ZdraviJa pronašla za vas.

Ove vježbe ne zahtijevaju mnogo vremena, a možete ih raditi sjedeći za radnim stolom u kancelariji, za vrijeme pauze ili u kući dok odmarate uz film ili novine. Vježbe će vam pomoći da se riješite napetosti u ramenima, te da popravite svoje držanje.

Prekrštene ruke na leđima

Sjednite i postavite ruke iza vaših leđa tako da vam se lopatice dodiruju. Desno rukom uhvatite lakat lijeve ruke, a lijevom rukom lakat desne ruke. Tako ste došli u položaj prekrštenih ruku, ali na leđima. Ukoliko vam je previše naporno držati se za laktove, rukama se uhvatite za ručni zglob ili podlakticu suprotne ruke.

Nekoliko puta duboko udahnite, a onda ponovite postupak, samo što ćete u ovom slučaju prvo lijevom rukom uhvatiti lakat desne ruke, a zatim desnom rukom lakat lijeve ruke.

vježbe

Istezanje ramena

Kada ste završili prethodnu vježbu, vrijeme je da istegenete ramena. Blago spustite ramena, a kičmu ispravite. Ruke postavite iza leđa, a prste ispreplićite. Polako počnite sa podizanjem ruku, sve dok vam se lopatice ne spoje.

Nekoliko puta duboko udahnite, te protresite ruke.

vježbe

„Cow face“ poza

Postavite lijevu ruku na donji dio leđa gurajući je prema gore koliko god možete. Sada desnu ruku prebacite preko desnog ramena, savijajući je u laktu, te uhvatite njom prste lijeve ruke. Nekima ovo može biti jako teško, pa u tom slučaju ne idite do kraja. Odnosno, trudite se da približite dlanove ruku što više ali ne idite preko granice bola.

Ukoliko ponavljate ovu vježbu redovno, vremenom ćete dobiti sve bolje rezultate i na kraju ćete uspjeti. Zadržite barem 30 sekundi, a onda zamijenite ruku.

vježbe

Naredne tri vježbe potiču iz joge, a odlične su za oslobađanje napetosti u predjelu gornjeg dijela leđa i ramena.

Pročitajte i koje su to joga poze koje pomažu da smanjimo napetost.

„Baby cobra“ poza

Lezite na stomak. Ruke postavite uz tijelo. Polako počnite sa podizanjem gornjeg dijela trupa, oslanjajući se rukama od pod. Duboko udahnite nekoliko puta, a zatim ponovo lezite.

vježbe

Most

Lezite na leđa. Savijte koljena, a stopala postavite ravno na pod. Duboko udahnite i podignite kukove što više možete. Sada izvucite ramena ispod odignutog tijela i pokušajte se uhvatiti za ruke, kao prilikom vježbe istezanja ramena.

Možda te zanima
joga za napetost

Napravite nekoliko dubokih udisaja i polako spustite tijelo na pod.

vježbe

„Kamila“ poza

Za izvođenje ove vježbe biće vam potrebna stolica. Kleknite na pod ispred stolice. Postavite noge u širini kukova. Rukama uhvatite stolicu. Sada gurnite karlicu naprijed i podignite prsa visoko. Duboko dišite dok neprekidno gurate karlicu naprijed, a ramena nazad.

Zadržite 30 sekundi i vratite se u početni položaj.

vježbe

Images by: @primallyinspired.com

Možda vam bude zanimljivo i 10 vježbi za savršene mišiće leđa.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh