Želite dati otkaz? Evo kako to uraditi na prijatan način

Avatar photo
prijatan način

Jeste li se već našli u ovakvoj situaciji kada jednostavno znate da je kraj i ne želite više da radite ono što ste do tada radili? Bez obzira da li ste spremni za neki novi izazov ili znate da jednostavno zaslužujtete više i da ovo nije mjesto za vas, izbor da odete često može da bude teži nego što izgleda. Dostojanstven odlazak je izazovan zadatak, posebno kada nam se na putu nađu razne prepreke. ZdraviJa vam donosi savjete kako dostojanstven i prijatan način otići, a održati dobre odnose i kontakte sa kolegama i saradnicima.

Održavanje poslovnih veza kada odlučite da date otkaz ostavlja vam otvorena vrata za rad sa istim tim kolegama, oni vam mogu pomoći sa referencama ili biti vaši potencijalni saradnici u budućnosti.

Najavite odlazak

Dvije nedelje mogu izgledati kao vječnost kada se olučite za odlazak, ali ovo pravilo postoji s razlogom. Ovo je vrijeme koje će vašim kolegama dobro doći kako bi ovu činjenicu prihvatili i počeli da razmišljaju o zamjeni, ali i vama ukoliko želite da ispravite i poboljšate neke možda neriješene odnose. Dvije nedelje nisu uvijek zakonski neophodne (čak i kada to stoji u vašem ugovoru), ali je ovo profesionalnost i kultura koje se svako od nas treba pridržavati.

prijatan način
@pinterest

Obavijestite prvo stare partnere

Ovako velike vijesti kao što je napuštanje radnog mjesta, vaši stari partneri trebalo bi prvi da čuju. Naravno, ovakve vijesti šire se nevjerovatnom brzinom, pa baš zato potrudite se da budete korektni prema njima. Počnite tako što ćete reći svom neposrednom šefu i razgovarati sa njim o tome kako najbolje da podijelite vijesti. Ukoliko želite da kažete ljudima direktno, prvo pitajte svog šefa – možda će im trebati neko vrijeme da srede planove jer će tim željeti da zna šta će se desiti u vašem odsustvu. Pobrinite se da svoju ostavku saopštite i službenim pismom (poslanim putem e-pošte) nakon što razgovarate sa svojim šefom kako biste bili sigurni da je sve ispravno dokumentovano.

Pazite šta dijelite

Iako je iskrenost često najbolja opcija u mnogim situacijama, vaša ostavka bi mogla biti jedna od onih situacija kada treba pažljivo postupati. Ne morate da ulazite u detalje, i definitivno ne u svom zvaničnom pismu ostavke, o tome šta je dovelo do vaše odluke, bez obzira da li ste uživali u radu za kompaniju ili ne. Neka bude na visokom nivou i super profesionalno za sve razgovore.

Možda te zanima
uspješne žene

prijatan način
@pinterest

Ostanite ažurni

Kada znate da ste na odlasku, teško je nastaviti davati najbolje od sebe za taj posao, ali važno je da to uradite kako ne biste uznemirili nikoga ko će doći na vaše mjesto. Ostanite angažovani na sastancima i dajte sve od sebe da se vaši projekti odvijaju kako je to zamišljeno. Svi znaju da odlazite, ali sigurno će cijeniti što im niste stvorili dodatni posao time što ste nastavili da ispunjavate svoje obaveze do posljednjeg dana.

Ne osjećajte se krivima

Činjenica sa kojom će mnogi da se slože jeste da naši poslovi često mogu da zauzmu veliki dio naših života, htjeli mi to ili ne. Kada se ovo desi, može postojati određeni osjećaj krivice koji dolazi sa odlaskom, posebno u slučaju kada ste radili u kompaniji neko duže vrijeme, voljeli svoj posao i kolege. Ipak, zapamtite da ne dugujete ništa više od predviđenog obavještenja. Dajte sve od sebe da se ne osjećate krivim zbog odlaska i ignorišite svakoga ko pokušava da vas natjera da se osjećate kao da ste iznevjerili partnere.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh