5 savjeta za njegu kože kada PMS sabotira njen blistav izgled

Avatar photo

Ako osjetite velike promjene na koži kada očekujete ili su nastupili “oni dani”, dobro došle u klub. Definitivno niste same. Svi znamo da se akne i suhoća mogu pojaviti kada PMS pokuca na vrata, ali ne morate da se pomirite sa tim. Pronašli smo nekoliko preporuka kojih biste se trebali pridržavati prilikom njege kože u PMS-u, a koji će vašu kožu dovesti do blistavosti. U nastavku pročitajte sve o upicaju PMS-a na kožu lica, te kako da je njegujete tokom ovog perioda.

Zašto koža lica reaguje na PMS?

Porast određenih hormona u unutrašnjosti tijela izaziva lučenje sebuma. Bubuljice i akne tokom PMS-a javljaju se kao posljedica lučenja veće količine prirodnih ulja. Bez obzira na tip kože, i suva i masna koža u tim trenucima sklone je pojavi akni. Kada se koža izloži velikoj količini prirodnih ulja, pore teže dišu. Smanjena količina kiseonika čini lice podložnim infekciji. Uz to, na kožu se lijepe bakterije i prašina, a utiče i šminka koju svakodnevno nanosimo. Sve to zajedno remeti Ph vrijednost lica i tako nastaju bubuljice.

Ove bubuljice i akne su poprilično”dosadne” pa usljed nepravilne njege lica i konstantnog nadraživanja prstima mogu još više buknuti i ostati na licu čak i nedjelju do dvije. U nastavku pročitajte kako pravilno i nježno njegovati kožu u PMS-u.

1. Pravilno čišćenje lica

Pravilnim čišćenjem lica uklanjate sve potencijalne klice, koje se miješaju sa sebumom i stvaraju bubuljice pred menstruaciju. Micelarna voda, tonik ili losion sa prirodnom strukturom otvoriće pore, pružajući koži trenutak odmora. Budićete se sa svježim, jedrim obrazima bez neprirodnog sjaja.

Proizvod za čišćenje lica je kvalitetan ukoliko ukloni višak sebuma, ali i reguliše Ph vrijednost kože. Odnosno, on treba prirodnim sastojcima da smiri lučenje prirodnih ulja, čineći kožu normalnom.

Jednom nedjeljno masna koža zahtjeva dubinsko čišćenje lica. Suvoj koži potrebno je jednom do dva put mjesečno blago sredstvo, koje će ubrzati regeneraciju i potpuno iščistiti pore. Sa bijelom glinom ne možete pogriješiti.

2. Ekstremna hidracija

Kada vaša koža postane nevjerovatno suha, prvo čemu treba da se okrenete je ekstremnom obliku hidracije, poput nanošenja debelog sloja masti, poput vazelina, na kožu prije spavanja i uklanjanjem ujutru. Ova rutina će za sobom ostaviti svjetliju, glatku i hidriranu kožu sljedećeg dana. Suhoća je posebno primjetna tokom menstruacije, pogotovo ako ste se prethodni period trudile da uklonite dosadne akne i bubuljice suprotnom metodom, isušivanjem.

3. Masaža lica

Uz svu suhoću lice tokom PMS-a može da postane natečeno, što bi moglo imati veze sa povećanjem unosa soli i šećera. Ujmesto da se odričete svojih omiljenih stvari, u svoju rutinu dodajte masažu lica. Ako vam koža zaista izgleda grubo, poslužite se i hladnim valjkom. To je savršen vid korištenja slobodnog vremena dok ispijate svoju jutarnju kafu. Ulje za lice dosta pomaže pri masažama, miris lavande ili citrusa, vaš je izbor.

4. Izbjegavajte prekomjeran piling

Kada dođe do hormonskog izbijanja neželjenih bubuljica, potrebno je naglasiti da ne smijete pretjerati sa liječenjem ili ćete dovesti vašu kožu u stanje iritacije. Držite se vaše uobičajene rutine, a akne će vas napustiti nakon nekoliko dana.

5. Isprobajte obloge od čaja

Čaj vas neće potpuno riješiti bubuljica pred menstruaciju, ali umanjuje crvenilo i bol. Ukoliko ga ispijate pred odlazak u krevet, ojačaćete kožu lica i umiriti čitavo tijelo. Za to je najbolje da ispijate čaj od kamilice.

Možda te zanima
masaže lica

Ipak, ukoliko želite brže rezultate, prirpremite obloge od čaja. Prokuvajte kesicu koja u sebi sadrži vitamin C, vitamina A i antioksidanse koji jačaju epiderm. Ovakvi čajevi pružaju trenutan osjećaj olakšanja upaljenom licu. Ukoliko izaberete čaj sa taninom, ujednačićete ten i spriječiti pojavu ožiljaka od bubuljica.

Nakon što pripremite čaj ostavite ga da se ohladi, a zatim natopite tupfer. Obavezno ga iscjedite. Hladnoća obloge i miris čaja opuštaju, dok vitamini i minerali čine da crvenilo oko bubuljice nestane!

Nadamo se da će vam ovi savjeti koristiti. Tretirajte svoju kožu kako zaslužuje, jer koža pamti.

P.S. Ako vam se pojavljuju hormonalne, cistične akne nekoliko nedjelja prije menstruacije, predlažemo da razgovarate sa dermatologom. Iako postoje opcije bez recepta koje mogu da ciljaju hormonske akne, sticanje uvida stručnjaka o tome koji proizvodi bi bili najbolji za vašu kožu i zašto, može napraviti veliku razliku.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh