Čoko mug cake, jer čokolada…

Avatar photo

Složićete se da se rijetko viđa osoba koja nije ljubitelj čokoladnih slatkiša. Dostupnost i raznolikost zdravih čokoladnih poslastica je sve veća, a u skladu sa tim, za sve slatkoljupce, ZdraviJa je pripremila pravu čokoladnu bombu. Čitajte dalje, dobro se informišite o zdravstvenim prednostima koje čokolada nudi i naravno, zasladite se na brz i pravi način.

Tamna čokolada je puna hranljivih materija koje mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje. Napravljena od sjemena kakao drveta, jedan je od najboljih izvora antioksidanata koje možete pronaći. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Evo nekoliko zdravstvenih prednosti crne čokolade ili kakaa koje podržava nauka.

čokolada

Ako kupite kvalitetnu crnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, sigurno da je hranljiva. Sadrži pristojnu količinu rastvorljivih vlakana i puna je minerala. 100 grama npr. je prilično velika količina i nije nešto što bi trebalo da konzumirate svakodnevno. Ovi hranljivi sastojci takođe dolaze zajedno sa 600 kalorija i umjerenom količinama šećera. Iz tog razloga, tamnu čokoladu je najbolje konzumirati u pristojnim količinama.

Bioaktivna jedinjenja u kakau mogu poboljšati protok krvi u arterijama i izazvati malo, ali statistički značajno smanjenje krvnog pritiska. Studije pokazuju drastično smanjenje rizika od srčanih oboljenja među onima koji konzumiraju više čokolade.

Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi mogu biti odlična za vašu kožu, mogu zaštititi od oštećenja sunca, poboljšati protok krvi u koži i povećati gustinu i hidrataciju kože. Ako planirate odmor na plaži, razmislite o uživanju u malo tamne čokolade prethodnih nedelja i mjeseci.

Dobre vijesti još nisu gotove. Tamna čokolada takođe poboljšava funkciju mozga i kognitivne funkcije kod starijih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem, verbalnu tečnost itd…

Pređimo na slatki završetak.

Sastojci:

Možda te zanima
dezert

  • 30 g bademovog brašna
  • 20 g kikiriki putera
  • 80 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 12g crne čokolade 75% kakaa

Priprema:

Potrebno je u posudici promješati sve sastojke. Možete dodati i malo soli i koju kap zaslađivača, zatim u smjesu dodati malo crne čokolade, a malo i na sam vrh, zajedno sa par malina, a onda je spremno da ide u rernu. U zagrijanu rernu ubaciti cake na 10tak minuta.

Prijatno!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh