Kako se tvoja koža mijenja kada zagaziš u tridesete

Avatar photo
koža lica

Tridesetim godinama se često pristupa sa malo opreza i, u nekim slučajevima, malo više panike. Za neke, ove godine pružaju osjećaj kao da počinje čitavo novo poglavlje njihovih života. Za neke bolje, za neke gore. Kada je riječ o tvojoj koži, to je zaista istina. Kako se tvoja koža mijenja kada zagaziš u tridesete, saznaj u nastavku teksta.

U kasnim dvadesetim, možeš već primijetiti nekoliko stvari koje se mijenjaju na vašem tijelu. Potrebno ti je više sna da bi funkcionisala, mamurluci su mnogo ekstremniji, a tvoj želudac jednostavno ne reaguje dobro na određenu hranu. Tvoja koža takođe prolazi kroz tranziciju za to vrijeme. Poslije tridesete, možda ćeš iskusiti više suhoće i iritacije nego ikada. Ali, sve to je savršeno normalno, kažu dermatolozi.

Kada tvoja koža počne da izgleda bezvoljno, možeš napraviti nekoliko jednostavnih koraka u režimu njege kože da biste vratili stvari u sinhronizaciju. Zatražili smo savjet od vrhunskih dermatologa i zamolili ih da nam otkriju koje su to promjene na koži koje možete očekivati ​​u tridesetim godinama, kao i rješenja koja najbolje djeluju na njih.

Primijetićeš da tvoja koža izgleda pomalo dosadno

Promjena ćelija kože usporava se već u dvadesetim godinama. Do trenutka kada stignete do tridesetih godina nove ćelije se pojavljuju svakih 28-35 dana, dok su se ranije mijenjale svakih 14 dana, dok ste bili dijete. To znači da se mrtve ćelije počinju gomilati na površini kože i ometaju refleksiju svjetlosti. Ovo se često manifestuje gubitkom sjaja kože.

Rješenje: Piling dva puta sedmično

Pošto se tvoje ćelije kože više ne mijenjaju tako često, možeš da oslobodiš kožu ovih mrtvih ćelija ručno da biste otkrili nove ćelije kože ispod njih. Ovo ne samo da čini tvoju kožu sjajnijom, već pomaže da se proizvodi koji se stavljaju na kožu apsorbuju dublje. Doktori predlažu korištenje nježnog pilinga. Počni jednom sedmično pa povećaj na dva ili tri puta ako osjetite da ima potrebe.

Imamo prijedloge za prirodni piling: Zašto je piling važan za kožu i kako da pravilno raditi i Najbolji nježni pilinzi za osjetljivu kožu.

koža licaTvoja koža je suvlja

Još jedan sporedni efekat usporavanja promjene ćelija na koži je da je gornjem sloju kože teže da ostane prirodno hidriran. Potrebno je više vremena da se gornji sloj kože ukloni, što daje koži lošiji kvalitet. Osim toga, proizvodnja hidratantnih faktora u koži, kao što je hijaluronska kiselina se usporava i onemogućuje hidriranje kože.

Rješenje: Uvrstite u vašu redovnu njegu piling sa alfa-hidroksi kiselinama i hidratantnu kremu

Preporučuje se da u svoju sedmičnu rutinu u tridesetim godinama ugradite eksfoliirajući proizvod sa alfa-hidroksi kiselinom (glikolnom, mliječnom, limunskom, itd.) kako biste podstakli obnavljanje ćelija. Imajte na umu da prekomjerno ljuštenje može pogoršati suhoću, pa se pobrinite da obnovite vlažnost kože hidratantnom kremom.

Tvoje lice ne izgleda kao prije

Kaže se da se život počinje pojavljivati ​​na našem licu i koži u tridesetim godinama. Obnavljanje ćelija se usporava, koža se teže oporavlja od upale, važni proteini kao što su kolagen i elastin se stvaraju sporije i manje, a prirodno pronađeni šećer poznat kao hijaluronska kiselina počinje da opada.

Bore na čelu, vreće ispod očiju i istaknute linije kada se smijete koje se nazivaju i nazolabijalni nabori su nove stvari koje možete primijetiti u tridesetim godinama. Promjene hormona takođe doprinose mnogim od ovih promjena, posebno gubitku estrogena koji uzrokuje gubitak volumena i koštane mase u našoj lobanji, jagodicama i čeljusti.

Takođe vas može zanimati i kako masažom podmladiti lice.

Rješenje: Svakodnevno nanosi hidratantnu kremu sa zaštitom od sunca i počni eksperimentisati sa retinolom

Najvažniji anti-age proizvod za njegu kože je bez oklijevanja krema za sunčanje, jer je prerano starenje kože prvenstveno uzrokovano suncem pa je zaštita ključna. Osim što vam je potrebna krema za sunčanje sa SPF 30+, imaj u vidu važnost kompletne, višestruke rutine za njegu kože sa sredstvom za čišćenje, hidratantnom kremom i proizvodima koji sadrže retinol.

Isprobani i dokazani sastojci vitamina A proučavani su od 1980-ih i dokazano poboljšavaju pojavu bora, umanjuju smeđe mrlje, pa čak i obezbojavaju kožu. Na staničnom nivou, retinoidi funkcionišu tako što povećavaju formiranje kolagena, smanjuju razgradnju kolagena i normalizuju promet ćelija.

Ako ste novi u korišćenju retinola, vjerovatno je dobra ideja da počnete sa brendom iz apoteke umjesto receptom jer su oni obično sa nižom koncentracijom i biće nježniji na vašoj koži.

koža licaPrvi put u životu dobijaš cistične akne

Mislila si da je ulazak u vaše tridesete godine značio i da su dani proučavanja proizvoda za bubuljice završeni? Mnogi se iznenade kada saznaju da su hormonske akne kod odraslih žena u ovoj deceniji česte zbog promjene hormonskog nivoa. Hormoni se mogu mijenjati zbog mnoštva stvari, od prekidanja uzimanja oralnih kontraceptivnih pilula, trudnoće, pa čak i od stvari koje uzrokuju stres.

Možda te bude zanimalo i: Kako da smanjiš mašćenje i prljanje lica

Nažalost, ne možeš tretirati odrasle akne kao bubuljice u tinejdžerskim godinama, jer je koža odraslih daleko manje otporna od tinejdžerske kože i rjeđe se obnavlja. Tako da je potrebno mnogo više vremena da se vidi rezultat korišćenja topikalnih lijekova nego kod tinejdžerske kože. Takođe se dešava da se javlja faktor panike gdje pacijenti često koriste toliko različitih proizvoda, koji mogu osušiti i iritirati kožu, što zapravo pogoršava akne.

Rješenje: Dodaj jedan tretman protiv akni svojoj dnevnoj rutini

Kako je koža suvlja, osjetljivija i traži više vremena za oporavak od upale, preporučuju se blagi hidratantni čistač, aktivni topikalni lijek, hidratantna krema i krema za sunčanje. Ovo će ne samo da normalizuje promjenu ćelija tvoje kože, već ima i anti-inflamatorna svojstva, ali i poboljšava teksturu i ton kože uz redovnu upotrebu.

Kombinacija ovih sredstava ne izaziva suhoću ili iritaciju kože, a lagani gel za čišćenje kože u borbi protiv akni se lako može koristiti u rutini njege kože kao samostalni aktivni sastojak ili u kombinaciji sa svim prethodno navedenim lijekovima za akne.

Čini se da se tvoja koža češće iritira

Osim što je tvoja koža podložnija suhoći, ona je manje tolerantna prema vanjskim faktorima kao što su hladno i suho vrijeme i oštri sapuni. Drugim riječima, sredstva za čišćenje koja ste možda koristili na licu i tijelu dok ste bili mlađi, brzo će izazvati iritaciju kože i doslovno je osušiti. Takođe ti mogu pomoći i prirodne maske za lice, a kako ih napraviti pročitaj u tekstu: Prirodne maske za masno i problematično lice.

Možda te zanima
ricinusovo ulje

Rješenje: Uključi sredstvo za čišćenje

Tradicionalni sapuni imaju alkalni pH koji narušava prirodno kiseli pH kože, zbog čega se preporučuje blagi gel za umivanje, bez sapuna, koji je sredstvo za čišćenje koje poštuje barijeru kože.

Crvenilo kože

Rosacea je hronično upalno stanje kože koje se poslije ranog djetinjstva najčešće pojavljuje u tridesetim godinama. Rozacea se pojavljuje na licu i manifestuje se kao crvenilo i crvene tačkice nalik na bubuljice koje se mogu pogoršati brojnim faktorima, uključujući hormonske promjene, vremenske promjene, stres, pikantnu hranu, čokoladu i kofein. Koža rozacee je obilježena osjetljivošću i nepodnošljivošću na brojne proizvode za njegu kože.

Rješenje: Olakšaj režim njege kože

Rosacea često poziva na potpunu obnovu rutine za njegu kože. Preporučuje se da pojednostaviš i usredsrediš se na blagi režim njege kože sa sredstvima za čišćenje, hidratantnom kremom i kremom za sunčanje na bazi minerala. Takođe, razmisli o posjeti dermatologu. Postoje mnogi lijekovi koji mogu pomoći u kontroli rosacee, ali ti kod ovog problema zasigurno najviše može pomoći dermatolog.

koža licaTamne mrlje se pojavljuju niotkuda i ne blijede tako brzo kao ranije

Uz decenije izlaganja suncu, možeš početi da primjećuješ tamne mrlje koje se pojavljuju na licu. Ove mrlje su uzrokovane godinama izlaganja suncu, koje stimulišu ćelije koje proizvode pigmente da se ubrzaju. Takođe ćeš početi da primjećuješ ožiljke od stvari kao što je liječenje akni sporijim tempom.

Oni sa tamnijim tipovima kože često uočavaju ove promjene u pigmentaciji u većoj mjeri. Hiperpigmentacija se često pogoršava hormonalnim promjenama, izlaganjem UV zračenju i određenim lijekovima.

Rješenje: Dodajte proizvod za osvjetljenje kože u vašu redovnu higijensku rutinu

Hidrokinon je zlatni standard za osvjetljavanje tamnih mrlja u posljednjih 50 godina. Postoji mnogo preparata bez recepta sa nižim koncentracijama hidrokinona – obično 2% ili manje. Ali ako ne vidite promjenu na licu i poslije 8 sedmica, možda će vam trebati nešto jače. Veći procenat možete dobiti na recept dermatologa. Hidrokinon je jedan od najmoćnijih inhibitora ključnog enzima tirozinaze, koji je važan u proizvodnji pigmenta ili melanina.

Retinoidi su takođe ključni u smislu pilinga kože, remodeliranja kolagena i liječenja diskoloracije. Većina kliničkih studija za smeđe mrlje izvedene su sa Tretinoinom (Retin-A), ali bilo koji retinoid kao što je Differin i Tazorac također mogu biti učinkoviti.

Nadamo se da će vam naši savjeti i prijedlozi olakšati borbu sa promjenama na koži u tridesetim godinama. Važno je da znate da se ove promjene dešavaju skoeo svima i da ovo ne treba da bude tabu tema. Pokušajte da pokrenete ovu temu sa prijateljima pa ćete možda doći do novih korisnih informacija, koje bismo rado voljeli čuti!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh