Koje benefite vam donosi jutarnji seks?

Avatar photo
jutarnji seks

Jutarnje sunce polako obasjava sobu, dok se zavjesa lagano ljulja na povjetarcu. U trenucima kada se budimo iz sna, svijet izgleda svježe i ispunjeno mogućnostima. Ukoliko postoji jedan način da započnemo dan kako treba, to je uz jutarnji seks. Iako ovo možda zvuči kao luksuzna fantazija ili nedostižna navika, istina je da jutarnji seks ima brojne benefite koji prevazilaze samo zadovoljstvo.

Intimnost između partnera je ključna za sreću i harmoniju u vezi, a jutarnji seks pruža idealnu priliku za povezivanje na emocionalnom i fizičkom nivou. Kada se probudimo sa voljenom osobom pored sebe, naša tijela su odmorna i spremna za nove senzualne doživljaje. Ovaj intimni čin može ojačati emocionalnu povezanost i dublje razumijevanje između partnera, stvarajući snažnu osnovu za budućnost.

Saznaj: Kako pravilno koristiti vibrator za potpuni užitak?

jutarnji seks
@pinterest

Zašto biste trebali da podesite alarm za pola sata ranije?

Ono što radite ujutru je osnova za raspoloženje i energiju za cijeli dan koji slijedi. Sa jutarnjim seksom pokreću se svi dobri hormoni. Prije svih mislimo na oksitocin i endorfine. Oksitocin čini da osjećate veću bliskost sa svojim partnerom, a nahraniće vas i pozitivom za cijeli dan. Pored ovoga, seksualna stimulacija može podstaknuti i oslobađanje hormona prolaktina, koji je povezan sa osjećajem zadovoljstva i relaksacije. Prolaktin igra ulogu u regulaciji sna i može pridonijeti dubljem i mirnijem snu.

Vođenje ljubavi ujutru može djelovati kao prirodni “stres-killer”. Kada smo intimni s partnerom, naša pažnja je usmjerena na uživanje i zadovoljstvo, a misli o svakodnevnim brigama i stresu mogu se privremeno udaljiti. To nam pomaže da se mentalno opustimo i pripremimo za kvalitetan san.

Seks može pomoći da se poboljša fokus i pamćenje, što je odlična priprema za produktivan dan.

Testosteron je najviši ujutru, što je još jedan dokaz da je seks u jutarnjim satima dobra ideja. Ukoliko imate običaj da kasnite, sigurno je bolja opcija da razlog za to bude vođenje ljubavi sa partnerom, nego puko odlaganje alarma na svake dve minute.

jutarnji seks
@pinterest

Možda ti bude interesantno: Vaginalni orgazam i kako ga postići?

Još jedan razlog koji će se ženama posebno svidjeti jeste da jutarnji seks može da bude super zamjena za jutarnji trening. Vjerujemo da će vam ovaj način kardia mnogo lakše pasti od zakazanog fitnes treninga. Seksualna aktivnost zahtijeva fizički napor koji može poboljšati našu fizičku kondiciju, dok redovan seks pomaže u održavanju zdravlja srca, poboljšanju cirkulacije i jačanju imunog sistema.

Možda te zanima
ženska ejakulacija

Kada se probudimo uz voljenu osobu koja nas želi i izražava seksualnu privlačnost prema nama, to nam može pružiti osjećaj poželjnosti i atraktivnosti. Zadovoljstvo i pažnja koje dobijamo tokom odnosa mogu ojačati našu sliku o sebi i podstaknuti pozitivan stav prema vlastitom tijelu i seksualnosti. Važno je napomenuti da je samopouzdanje kompleksna stvar koja se sastoji od različitih faktora. Jutarnji seks može biti jedan od mnogih načina na koje se može poboljšati samopouzdanje, ali svaka osoba ima jedinstvene potrebe i preferencije.

Pročitaj: Savjeti da tvoja vulva ostane zdrava

Ono što je najvažnije od svega i rečenica koju često provlačimo kroz našu rubriku INTIMNIJA je: Radi ono što te radi. Ukoliko ipak niste osoba koja bi dan započela seksom, to je sasvim u redu. Jutarnja kafa, dobra knjiga i muzika za motivaciju, takođe su super opcije.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh