Meghan Markle – Kako postati uspješna žena?

Avatar photo
meghan markle

U centru pažnje, Meghan Markle, našla se nakon vjenčanja sa princom Harijem. Međutim, ona slavu nije stekla preko noći, udavši se za engleskog princa. Epitet uspješne žene stekla je mnogo ranije, baveći se glumom i humanitarnim radom. 2016 godine postala je veleposlanik World Vision Canada radeći na kampanji koja se zalagala za čistu vodu u Ruandi, a ostavila je i mnoge projekte kao zaštitnik UN-a radeći na ravnopravnosti polova. Iste godine pokrenula je sajt koji je u stvari bio lični blog putem kojeg je drugima dijelila svoja iskustva. Iako njen blog više nije aktivan, njene poruke ostale su upamćene. ZdraviJa vam prenosi neke od njih.

@en.vogue.fr

Govorite glasno o onome što vas se tiče

Ovu tezu najbolje oslikava jedan događaj iz Meganinog djetinjstva. Naime, kao jedanaestogodišnjakinja bila je na školskom času kada je razglasom prošla reklama za tada popularni deterdžent za pranje suđa. Dio reklame glasio je – Žene širom Amerike bore se protiv masnih lonaca i tava. Dječaci iz njene učionice počeli su da se smiju i na sav glas viču da žene tu pripadaju. U kuhinji.

meghan markle
edition.cnn.com

To je veoma povrijedilo Megan, i njen aktivizam dolazi do izražaja već tada. Otišla je kući i napisala pismo u kojem je iznijela zabrinutost jedne jedanaestogodišnjakinje povodom diskriminacije žena u pomenutoj reklami. Pisma je poslala mnogim važnim ljudima širom Amerike, od tadašnje Prve dame Hilary Clinton, do poznatih voditelja dječijih programa. Njena pisma nisu prošla nezapaženo. Svi su obećali podršku i zaista, u roku od nekoliko mjeseci reklama je poprimila drugačiji tekst – Ljudi širom Amerike bore se protiv masnih lonaca i tava.

Postavite svoje prioritete

„Nikada nisam željela postati žena koja pravi ručak, uvijek željela sam postati žena koja radi.“ – napisala je Megan na svom blogu.

meghan markle
@prevention.com

I zaista, borila se da postane ono što želi – žena koja se ne bori samo za sebe, već i za druge čiji glas nije dovoljno jak da probudi javnost.

Osjećajte se udobno u vlastitoj koži

Iako sada važi za jednu od najljepših svjetskih ljepotica, i ona se u svojim dvadesetim godinama, kao i mnogi, borila sa manjkom samopouzdanja. Osuđivala je svoje kilograme, način oblačenja i težila da postane jednako kul, pametna, šarmantna kao djevojke koje su važile za takve. Ali ističe da je to prolazna boljka koju kad-tad preleže svi. A kako biste se u potpunosti riješili tog virusa, morate početi voljeti sebe.

meghan markle
@www.eonline.com

„Budite ljubazni prema sebi. Testirajte sebe. Prestanite tračariti. Isprobavajte hranu koja vas plaši. Kupite kafu nekome bez posebnog razloga, samo kako biste im pokazali da vam je stalo do njih. A zatim to pokažite i sebi. Pronađite svoju sreću. Ja jesam, i nikada se nisam ljepše osjećala.“

Pristupite vašim ciljevima ispravno

U jednom članku na blogu Megan je pisala o svojim novogodišnjim odlukama. Osnovna, od koje je sve polazilo bila je  – ostaviti mjesta za čaroliju.

Možda te zanima
opsesivno kompulzivni poremecaj

Megan je istakla da je važno praviti planove, ali da je sasvim u redu ako oni u međuvremenu skrenu sa šina. Moramo se pomiriti sa činjenicom da stvari nekada ne mogu ići baš onako kako smo ih mi zamislili i da ta promjena otvara mogućnosti za nešto drugo, možda još bolje od planiranog.

„Postavite svoje ciljeve jasno ali raširite ruke promjenama. Pokažite čaroliji da je uvijek dobrodošla na vašu zabavu.“

meghan markle
@www.tportal.hr

Pružite podršku drugim ženama

Neko je davno rekao da djevojke sa snovima postaju žene za vizijom. E pa, Megan čvrsto vjeruje u to. Ona se svojim radom bori za svoj san, za ravnopravnost, za jednakost. Ali, ističe da nije dovoljno samo razgovarati o ravnopravnosti, u to moramo prvenstveno i vjerovati. A, ni samo vjerovanje nije dovoljno. Moramo raditi na tome. Zajedno. Od ovog trenutka, bez čekanja i odlaganja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh