Saveti koje biste trebali znati pre nego počnete sa praksom masaže lica

Avatar photo
masaže lica

O masaži lica bi se moglo reći stotine komplimenata i nijedan se ne bi smatrao preteranim ili uveličanim. Pristupačne, efikasne i prijatno opuštajuće, prakse masaže lica su u stanju da učine čuda na licu – da otklone natečenost, da toniraju i zaglade kožu. Sve je to moguće samo pod uslovom da se radi na pravi način. Ali gde biste mogli pogrešiti? Hajde da pogledamo.

Možda vas bude zanimalo: Yoni masaža za stimulaciju vulve

masaže lica
@pinterest

Priprema i čišćenje kože

Pre nego što krenete sa praksom masaže, trebalo bi da saznate da li trenutno stanje vaše kože to dozvoljava. Najbolje je odložiti masažu ukoliko uočavate prisustvo vidljivih upala, rana, ekcema, herpesa ili opekotina od sunca. Nije preporučljivo masirati lice odmah nakon dubinskog čišćenja (piling, mikrodermoabrazija) ili epilacije. U takvim slučajevima, čak i najlakši dodir može izazvati nelagodnost i pogoršanje postojećih simptoma.

Nakon što su moguće kontraindikacije eliminisane, treba preći na drugi pripremni, ali opet obavezan korak – čišćenje lica. Ignorisanje ovog uvoda potpuno negira efekat masaže, jer će prljavština koja začepljuje pore sprečiti iskorištavanje njenog potencijala.

Pročitajte: Večernje navike na kojima će vam vaša koža biti zahvalna već sutradan

Tehnike, pritisak i tempo

Da biste izabrali najprikladnije tehnike masaže, prvo morate uzeti u obzir starost vaše kože. Ukoliko je vaša koža mlađa, upotreba aparata sa lifting efektom, na primer, ne bi bila korisna, a može čak i da izazove otok lica. Takođe je dobro znati da dok mlada koža može da toleriše snažniju masažu, posle 30. godine je preporučljivo držati se sporijeg tempa.

Imajte na umu da masaža nije samo restorativni postupak, već i opuštajući, koji ne bi trebalo da izaziva bol, već samo prijatne senzacije. Zbog toga je važno koristiti umeren pritisak i nikada ne započeti ili završiti proceduru dinamičkim tehnikama, kao što su tapkanje i štipanje, već samo laganim milovanjem.

masaže lica
@pinterest

Trajanje

Zapamtite da u slučaju masaže lica, ona izreka, “od viška glava ne boli” nije poželjna. Obično je oko 15 minuta dovoljno da se izvuče maksimalna korist od masaže, ali u određenim slučajevima, kao što je nizak krvni pritisak, potrebno je smanjiti trajanje na 10 minuta kako ne bi došlo do vrtoglavice.

Pravac masažnih pokreta

Posebno je važno da se masaža izvodi nagore i od centra ka spolja po takozvanim masažnim linijama.

Možda te zanima
ph kose

  • Prva masažna linija počinje od vrha brade, ide duž ivice mandibule i završava se na ušnoj resici.
  • Druga linija počinje na ivicama usana i završava se ponovo na ušnim resicama, odmah iznad prve linije.
  • Treća linija počinje od osnove nosa, ide ispod jabučne kosti i stiže do slepoočnice.
  • Pravac četvrte linije masaže je od sredine čela ka slepoočnicama.
  • Prilikom masiranja područja oko očiju, pokreti se izvode u pravcu nosa do kraja obrva (prelazeći preko gornjeg kapka), zatim, od kraja obrve do nosa, ali ovoga puta duž donjeg kapka.

Agresivni pokreti mogu dovesti do neželjenog opuštanja kože, do produbljivanja postojećih bora, pa čak i do stvaranja novih.

Kozmetika

S obzirom da svrha proizvoda koji se koristi u masaži nije samo smanjenje trenja, već i njega kože, veoma je važno da ga pažljivo odaberete. Odličan izbor je vaša regularna noćna krema, koja se zbog bogate teksture sporije upija. Možete probati i kombinaciju kreme i kapi maslinovog ulja, kako biste suzbili potrebu za ponovnim nanošenjem proizvoda. Ne preporučuje se upotreba ulja za masažu, losiona ili ulja namenjenih za telo, zbog nesaglasnosti sa osetljivošću kože lica.

Pogledajte: Masaža lica čini da izgledate mlađe + VIDEO

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh