Savjeti kako da balansirate privatni i poslovni život

Avatar photo

Ravnoteža između uspješne karijere i kvalitetnog vremena provedenog sa porodicom veliki je izazov, kako za očeve, tako posebno za zaposlene majke. Sve više vremena se provodi na radnom mjestu, a nerijetko posao „nosimo kući“. Sve to mnogo utiče na našu psihu, ali i na odnose sa djecom i partnerom.

posao

ZdraviJa vam donosi nekoliko savjeta kako uspješno da balasirate poslovne obaveze i privatni život.

Odredite vrijeme za e-mailove

Ono što je jako bitno je da odredite vrijeme u toku radnog dana kada ćete odgovarati na e-mailove klijenata, a kako ne biste prekidali trenutni zadatak koji obavljate za šefa. Pokušajte da svaki dan na poslu organizujete obaveze koje ćete završavati po prioritetima, a kako biste izbjegli da često posao nosite kući.

Pravite pauze

pauza za kafu

Pokušajte svakih sat vremena praviti malu pauzu. Dovoljno je i par minuta. Za vrijeme pauze za ručak prošetajte do obližnjeg parka i ponesite ručak sa sobom. Ako uzmete povremenu pauzu tokom radnog vremena osjećaćete da imate više energije, povećaćete koncentraciju, pa i svoju produktivnost.

I ono najvažnije, na kraju radnog dana nećete biti toliko iscrpljeni, pa ćete imati i snagu i volju za privatne obaveze.

Bez multitaskinga

Iako se prije mislilo da multitasking povećava produktivnost, u zadnje vrijeme sve veći broj istraživanja pokazuje upravo suprotno. Idealno bi bilo kada bi se mogli koncentrisati i raditi jedan po jedan zadatak, iako nas česta ometanja u tome sprečavaju.

Ali ako radite na jednom projektu i šef vam dođe s drugim koji i nije toliko hitan, recite da ćete ga kasnije napraviti. Bićete pod manjim stresom, pa i uspjeti obaviti više zadataka nego kada „skačete“ s jednog na drugi.

Ubacite vrijeme za sebe u kalendar obaveza

Kalendar u kojem zapisujete zadatke za posao vam se vjerovatno vrlo brzo puni. Ubacite u kalendar izlazak sa prijateljicom, večeru sa partnerom (ne poslovnim), ili odlazak u wellness. Tako ćete i na poslu imati na umu da morate pronaći i vrijeme za sebe, i za stvari koje vas vesele ili opuštaju.

prijatelji

Napravite digitalnu detoksikaciju

Tehnologija ima mnoge prednosti i mnogo nam je olakšala život. S druge strane nas je „navukla“ da budemo stalno online. Sve veći broj ljudi i nakon što ode iz kancelarije ili isključi računar kod kuće, još jednom provjerava e-mail ili društvene mreže na pametnom telefonu. Osim ako ne očekujete važan poziv ili poslovnu ponudu, svu tehnologiju isključite. Ne morate biti stalno dostupni.

Možda te zanima

Postavite granice

Mnoge kompanije svojim zaposlenima daju službene telefone kako bi bili dostupni i nakon radnog vremena. Naravno da bi trebali biti dostupni ako je nešto hitno, ali je postavljanje granica (kao zabrana poziva dok vi večerate s porodicom) izuzetno bitno.

porodica

Ako odmah postavite granice, vjerovatno vas niko s posla neće zvati u to vrijeme – osim ako se ne radi o nekoj kriznoj situaciji i bez vas niko ništa ne može, što je rijetkost. Isto tako postavite granice za svoju porodicu i prijatelje. Recite im da vas tokom radnog vremena ni ne zovu, osim ako se radi o hitnom slučaju.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da se bolje organizujete kako na poslu, tako i kod kuće, kako biste bili srećni i zadovoljni na svim poljima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh