Arganovo ulje u nezi kose: benefiti i kako ga koristiti

Avatar photo
nega kose argan

Od svih ulja koje koristimo u nezi kose, većina stručnjaka smatra da je najkorisnije upravo arganovo ulje.

Dobijen iz plodova arganovog drveta, ovaj popularni eliksir lepote je sveprisutan u proizvodima za negu kože i kose i ima brojne benefite. U ovom tekstu, otkrićemo vam na koji način arganovo ulje čini da vaša kosa izgleda zdravo, sjajno i voluminozno.

Šta je arganovo ulje?

Arganovo ulje je prirodno ulje koje se dobija iz plodova arganovog drveta (Argania spinosa) i može se koristiti u kuhinji (kako je uobičajeno u Maroku, odakle ovo drvo potiče) ili u kozmetičke svrhe. Ulje se može naći u čistom obliku, i zbog mnoštva lekovitih svojstava, može se nanositi na kožu, nokte i kosu radi hidratacije.

argan ulje

Međutm, bez obzira na blagotvorno dejstvo ovog ulja, ne bi ga trebalo koristiti kao primarnu terapiju za ozbiljne probleme sa opadanjem kose – u takvim slučajevima, najbolje je posetiti lekara.

Kako ovo ulje deluje na kosu?

Arganovo ulje je izuzetno dobro za kosu zbog bogatog sastava koji uključuje vitamine, minerale i antioksidanse. Neka od blagotvornih dejstava ovog ulja su:

  • Hidratacija kose: Arganovo ulje dubinski hidrira kosu zahvaljujući sposobnosti da prodre duboko u vlas, čineći je mekom i svilenkastom. Odlično je za primenu na suvoj i ispucaloj kosi.
  • Zaštita od oksidativnog stresa: Visok sadržaj antioksidansa, uključujući vitamin E, pomaže u zaštiti kose od oksidativnog stresa. To znači da arganovo ulje štiti kosu od štetnih slobodnih radikala i održava je zdravom i sjajnom.
  • Očuvanje elastičnost kose: Esencijalne masne kiseline i vitamin E u arganovom ulju igraju ključnu ulogu u očuvanju elastičnosti kose. Oni štite folikul dlake od oštećenja, sprečavaju pucanje i lomljenje dlake, te kosi vraćaju sjaj.
  • Zaštita od mehaničkog stresa: Korišćenje toplih alatki za oblikovanje kose, poput fenova i pegli, može oštetiti dlaku. Arganovo ulje štiti kosu od mehaničkog stresa, čineći je manje podložnom oštećenjima.
  • Regeneracija vlasi: Arganovo ulje podstiče regeneraciju oštećenih vlasi, te je idealno za suvu i oštećenu kosu.

Kojem tipu kose odgovara arganovo ulje?

arganovo ulje

Arganovo ulje se uglavnom može koristiti na većini tipova kose, međutim, možda ćete morati da ga koristite na drugačiji način ili da koristite drugačiji tip arganovog ulja u zavisnosti od vaših potreba. Potpuno koncentrisano arganovo ulje idealno je za gustu, kovrdžavu ili obojenu kosu. No, ukoliko imate tanku kosu ili kosu koja ima tendenciju da se masti, ne bi trebalo da nanosite mnogo koncentrisanog arganovog ulja na nju. Umesto toga, možete potražiti proizvode za negu kose koji sadrže arganovo ulje. Takođe, važno je napomenuti da se ovi proizvodi nanose na krajeve kose, a ne na teme.

Pročitajte još: Kako najbolje očistiti četku za kosu?

Kakve proizvode potražiti?

argan

Postoji nekoliko načina da iskoristite sve prednosti ovog ulja.

Možda te zanima
njega lica

Preporučuje se korišćenje regeneratora na bazi arganovog ulja, koji ćete nanositi na celu dužinu kose, ali ne na teme. Arganovo ulje je bogato hranjivim sastojcima i vitaminima poput vitamina A, C i E, antioksidansa, linolne kiseline i omega-6 masnih kiselina. Zbog toga je odličan sastojak regeneratora. Kombinacija svih ovih sastojaka čini vlas mekom i sjajnom.

Osim toga, poželjno je i da koristite proizvode za zaštitu od toplote koji sadrže ovo ulje. Ovi proizvodi, najčešće u spreju, hrane kosu i olakšavaju stilizovanje.

Maska za kosu od arganovog ulja je takođe neverovatna i ima brojne prednosti, posebno ako imate oštećenu kosu. Vitamin E u ulju pomaže u tretmanu izlomljenih vlasi i zatvaranju ispucalih krajeva, dok masne kiseline jačaju vlas. Ostavite ovu masku na kosi 15 do 30 minuta da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ulja.

Arganovo ulje je i dobar styling proizvod. Ukoliko imate kovrdžavu kosu, možete koristiti koncentrisano arganovo ulje za definisanje lokni.
Dakle, moglo bi se reći da od arganovog ulja nema boljeg saveznika u nezi kose.

Listu još 12 ulja koja su dokazano dobra za kosu pronađite ovde. Jeste li znali za sve?

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh