Ekcem na rukama – kako nastaje i kako ga lečiti

Avatar photo
ekcem na rukama

Ruke su svakodnevno izložene raznim uticajima, a ako ste imali iskustva s ekcemom na rukama, znate koliko frustrirajuće i teško može biti tretirati ovaj problem na tako taktilnom delu tela.

Poput drugih vrsta ekcema, ekcem na rukama iritira kožu i može dovesti do pojave suvih, perutavih pečata, ali za razliku od ekcema na laktovima ili čak na licu, ruke stalno peremo i izlažemo ih situacijama u kojima se koža dodatno isušuje.

Nešto više o ekcemu na rukama i o tome kako ga lečiti, pročitajte u našem današnjem tekstu.

Šta je ekcem na rukama i zbog čega nastaje?

Atopijski dermatitis na rukama (dermatitis na rukama ili ekcem na rukama) je veoma česta pojava i predstavlja upalnu kožnu bolest koja se manifestuje suvim, svrbljivim, crvenim, perutavim ili ispucalim područjima na koži ruku.

ekcem ruka

Ova promena na koži ustvari je imunološka reakcija na različite supstance koje su došle u kontakt sa kožom pacijenta, poput različitih metala, jedinjenja žive, lokalnih lekova, kozmetičkih preparata, anestetika i slično, ali može biti izazvana i kombinacijom genetskih i okolinskih faktora, hormonalnim promenama i stresom.

Kako izgleda ekcem na rukama?

Ekcem na rukama može imati nekoliko različitih oblika: od crvenih, suvih, perutavih, svrbljivih pečata po koži, do težih slučajeva čiji simptomi uključuju svrbljive, žute ili crvene plikove ispunjene tečnošću, koji se nazivaju dishidrotski ekcem.

Kako lečiti ekcem na rukama?

krema ekcem

Lečenje ekcema na rukama uključuje kombinaciju mera koje pomažu pri ublažavanju simptoma, hidrataciji kože i sprečavanju pogoršanja stanja. Evo nekoliko opštih smernica koje dermatolozi često preporučuju:

 • Hidratacija kože ruku. Redovno koristite visokokvalitetne, hidratantne kreme koje sadrže sastojke poput ceramida, glicerina i hijaluronske kiseline.
 • Ukoliko vam treba brzi kućni tretman, preporučuje se nanošenje hidratantne kreme i preko nje debelog sloja okluziva, poput vazelina.
 • Zatim bi trebalo staviti rukavice ili čarape na ruke i držati ih tokom cele noći kako bi ruke dobile intenzivnu hidrataciju.
 • Izbegavanje supstanci koje izazivaju iritaciju. Smanjite izloženost potencijalnim iritantima kao što su jaki deterdženti, hemikalije i agresivna sredstva za čišćenje. Nosite rukavice prilikom rukovanja supstancama koje mogu izazvati iritaciju.
 • Korišćenje blagih sapuna. Koristite blage sapune bez jakih hemikalija i mirisa kako biste izbegli dodatnu iritaciju kože.
 • Hladni oblozi. Hladni oblozi ili komprese mogu pomoći u smanjenju svraba i upale. Nanosite ih na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.
 • Topički kortikosteroidi. U težim slučajevima, dermatolog može preporučiti upotrebu topičkih kortikosteroida kako bi smirili upalu i svrab. Važno je koristiti ih prema uputstvima lekara.
 • Antihistaminici. Ako svrab otežava san ili ometa svakodnevne aktivnosti, lekar može preporučiti oralne antihistaminike kako bi se ublažili simptomi.
 • Izbegavanje češanja. Izbegavajte češanje pogođenih područja, jer to može pogoršati stanje i dovesti do infekcije.
 • Promene u životnom stilu. Smanjite stres, jer stres može pogoršati ekcem. Takođe, povedite računa o ishrani i izbegavajte potencijalne alergene.
 • Lekovi na recept. U nekim slučajevima, dermatolog može propisati posebne lekove na recept, poput imunomodulatora ili sistemskih kortikosteroida, za teže oblike ekcema.

Dodatni saveti

pranje ruku

Ukoliko se bavite poslom gde često perete ruke, pokušajte naneti hidratantnu kremu svaki put nakon pranja ruku ili potražite sredstvo za dezinfekciju ruku bez alkohola, koje ne isušuje kožu.

Možda te zanima
farbana kosa nega

Ako su vam ruke izuzetno suve uprkos stalnoj hidrataciji i hidratantnim sredstvima za dezinfekciju, dermatolozi savetuju da uvek imate pri ruci kortizonsku kremu koja se može kupiti bez recepta.

Treba je nanositi na svako svrbljivo, ljuskavo, crveno ili iritirano područje dva do tri puta dnevno, a zatim naneti debeli sloj blage hidratantne kreme.


Pročitaj još: Nega ruku u hladnim danima


Koje sastojke treba tražiti u proizvodima za negu ruku?

Ukoliko imate ekcem na rukama, odabir pravih proizvoda za negu ruku je veoma važan. Ovo su sastojci koje bi trebalo tražiti u proizvodima za negu ruku kada imate ekcem:

 • Glicerin privlači vlagu, te čini kožu hidriranom.
 • Ceramidi podržavaju zaštitnu barijeru kože, pomažući u očuvanju vlažnosti.
 • Biljna ulja poput ulja jojobe, bademovog ili ulja kokosa pružaju dodatnu hidrataciju i pomažu u smirivanju iritacije.
 • Shea maslac je emolijent koji pomaže pri omekšavanju i hidrataciji kože.
 • Ako imate otvorene rane ili pukotine na koži, proizvodi s antibakterijskim ili umirujućim sastojcima, poput aloe vere ili bisabolola, mogu pomoći u sprečavanju infekcija.
 • Proizvodi bez dodatih mirisa često su bolji izbor za osobe s ekcemom, jer mirisi mogu izazvati dodatnu iritaciju.
 • Proizvodi označeni kao hypoallergenic često sadrže manje potencijalnih alergena, što može biti posebno važno za osobe s osetljivom
 • kožom.
 • Proizvodi bez parabena i sulfata. Parabeni i sulfati mogu iritirati kožu, pa proizvodi koji ih ne sadrže mogu biti bolji za izbor za osobe s ekcemom.

Važno je napomenuti da je lečenje ekcema individualno i da će tretman zavisiti od specifičnih simptoma svakog pacijenta. Uvek se konsultujte s dermatologom kako biste dobili prilagođen plan lečenja.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh