Najbrži način da dođete do savršenih trbušnjaka i to kod kuće

Avatar photo

Hiljade trbušnjaka dnevno neće vam osigurati “abs” koje želite. Da biste postigli željeni izgled, takođe ćete morati smanjiti procenat masti u tijelu, kako biste uklonili sloj masti koji će inače pokriti vaše mišiće. Iako bi odlazak u teretanu ili salu za vježbanje bila prednost, ovo možete postići i kod kuće. Vaš nivo samodiscipline i ukupne mentalne snage utvrdiće koliko brzo ćete ostvariti svoj cilj.

Ishrana

Ispravljanje vaše ishrane je od vitalnog značaja. Nema više brze hrane. Izbacite bilo šta bogato zasićenim mastima ili šećerima, uključujući i tečnosti. Vaša nova ishrana mora biti hranljiva, sa puno proteina za izgradnju mišića. Razmislite o piletini, crvenom mesu, ribi, žitaricama od cijelog zrna, orašastom voću, sjemenkama, voću i mliječnim mastima. Pijte puno vode kako bi se spriječili problemi uzrokovani dehidracijom. Medicinski institut preporučuje 3,7 litara dnevno za prosječnog muškarca i između 2,5 i 3 litre za žene.

Planirajte ishranu i treninge

Planirajte svoju novu ishranu tako što ćete jesti šest manjih obroka dnevno, te jedite svaka dva ili tri sata. Planirajte unaprijed, pripremite i nosite zdrave zakuske sa vama, tako da uvijek imate alternativu za brzu hranu. Vaša ishrana mora biti osmišljena na osnovu trenutnog stanja vašeg tijela. Osoba treba da konzumira najmanje 500 kalorija dnevno manje nego inače, kako bi započela gubitak težine.

Kardio trening kod kuće

Ne propustite svoju dnevnu kratku kardio sesiju bilo na vašoj kućnoj traci za trčanje ili odlaskom vani kako biste trčali ili vozili biciklo. Primijenite intervalne treninge ili HIIT o kom smo već pisali. Intervalni trening je tako nazvan zato što se tokom čitave sesije radi u periodima visokog i niskog intenziteta. MayoClinic.com preporučuje HIIT kao superiorni  gorionik masti zbog toga što sprečava tijelo da se prilagodi na jedinstvenu brzinu rada.

Možda te zanima
kako poceti trening

Trbušnjaci

Jednostavno je obaviti raznovrsan i efikasan ab trening kod kuće i to bez opreme. Mnogi stručnjaci smatraju “vožnju biciklom” dok ležite na leđima kao najefikasniju od svih ab vježbi, zbog toga što se rektus abdominus drži gotovo konstantno napetim. Druge djelotvorne vježbe koje se mogu izvoditi kod kuće bez opreme su dizanje nogu na 90 stepeni, takođe dok ležite na leđima, kao i tradicionalni trbušnjak.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh