Znate li razliku između „prirodnih“ i „čistih“ proizvoda za lepotu?

Avatar photo
sta je clean kozmetika

Prirodni, organski i ekološki proizvodi su u trendu više nego ikada do sada. Međutim, znate li pravo značenje tih odrednica?

Ukoliko niste sigurni, ZdraviJa je tu da vam pomogne. U nastavku pročitajte kakvi su to prirodni, a kakvi čisti proizvodi, te koji su benefiti upotrebe čistih proizvoda za lepotu.

Prirodna kozmetika je…

Prirodno se uglavnom koristi za opisivanje porekla i čistoće sastojaka. Odnosno, kada kupac traži prirodne proizvode, najverovatnije je da traži proizvode napravljene od prirodnih sastojaka, bez veštaških materija.

Prirodni proizvodi za lepotu napravljeni su od čisto prirodnih sastojaka dostupnih u prirodi, a ne od hemikalija koje se proizvode u laboratoriji.

Kada kažemo “clean” mislimo na…

Čisto (eng. clean) podrazumeva da su svi sastojci sigurni za upotrebu, te da nema naznaka njihovog štetnog delovanja po čoveka. To znači da koža i telo mogu prihvatiti i koristiti proizvod bez iritacije, alergija ili bilo kakvih drugih poremećaja. Dakle, sastojci ne moraju nužno biti prirodni, uslov je da nisu štetni, pa makar stvoreni i u laboratoriji.

Možda zvuči konfuzno pa ćemo vam malo bolje objasniti.

clean kozmetika

Zamislite neku otrovnu biljku. Recimo – otrovni bršljan. To je jedna od biljaka na koju ćete naići šetnjom kroz šumu. Očito je da je prirodna, ali je otrovna. U dodiru sa kožom izaziva crvenilo, svrab i plikove. Dakle, to što nešto potiče iz prirode ne znači i da je delotvorno po čoveka. Naravno, nisu svi prirodni proizvodi loši, ali vodite računa o tome da prirodno nije garant da je svaki sastojak u proizvodu siguran.

O čemu treba da vodite računa prilikom kupovine?

Većina proizvođača čistih proizvoda za lepotu izbegava upotrebu parabena, sulfata, ftalata i drugih sastojaka.

Stručnjaci su saglasni da, ukoliko želite da budete u potpunosti sigurni u to šta nanosite na svoju kožu treba da izbegavate 7 sumnjivih sastojaka. To su:

Možda te zanima
rast kose

  1. Eterična ulja
  2. Silikoni
  3. Alkohol koji isušuje kožu
  4. SLS (natrijum lauril sulfat)
  5. Hemijske kreme za sunčanje
  6. Mirisi
  7. Boje.

Da, čak i eterična ulja – proizvod za lepotu dobijen direktno iz prirode. Iako su prirodni, stručnjaci veruju da uzrokuju više zla nego dobra u proizvodima za negu, jer često nisu potpuno čisti. Takođe, mirisi bilo koje vrste mogu izazvati iritaciju kože.

Koji su benefiti čistih proizvoda za negu i lepotu?

Upotreba proizvoda oslobođenih od raznih toksina ima mnoge prednosti. Smanjuju rizik od iritacija, osipa i crvenila kože, a povezani su čak i sa zdravstvenim problemima kao što je rak kože, problemi sa nervnim sistemom, reproduktivnim organima i mnogim drugim.

Ono na šta stručnjaci posebno upozoravaju jeste da je sve više proizvoda za različite tipove kože. Dermatolozi smatraju da dobri, odnosno čisti proizvodi, odgovaraju svim tipovima kože, jer ništa što je dobro ne može naškoditi koži.

Pre nego što se odlučite za neki proizvod obavezno pročitajte listu sastojaka. Veoma je bitno šta koristite u nezi svoje kože jer ona sve materije kao spužva upija u telo.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh