Znate li razliku između „prirodnih“ i „čistih“ proizvoda za ljepotu?

Avatar photo

Prirodni, organski i ekološki proizvodi su u trendu više nego ikada do sada. Međutim, znate li pravo značenje tih odrednica? Ukoliko niste sigurni, ZdraviJa je tu da vam pomogne u vašoj dilemi. U nastavku pročitajte kakvi su to prirodni, a kakvi čisti proizvodi, te koji su benefiti upotrebe čistih proizvoda za ljepotu.

Prirodno se uglavnom koristi za opisivanje porijekla i čistoće sastojaka. Odnosno, kada kupac traži prirodne proizvode, najvjerovatnije je da traži proizvode napravljene od prirodnih sastojaka, bez vještaških materija. Prirodni proizvodi za ljepotu napravljeni su od čisto prirodnih sastojaka dostupnih u prirodi, a ne od hemikalija koje se proizvode u laboratoriji.

Sa konceptom čiste ishrane uglavnom smo svi upoznati. To znači da jedemo zdravu, neprerađenu hranu. Ali kakvi su to čisti proizvodi za ljepotu ako nisu isto što i prirodni?

kožaKada je riječ o proizvodima za ljepotu, čisto podrazumijeva da su svi sastojci sigurni za upotrebu, te da nema naznaka njihovog štetnog djelovanja po čovjeka. To znači da koža i tijelo mogu prihvatiti i koristiti proizvod bez iritacije, alergija ili bilo kakvih drugih poremećaja. Dakle, sastojci ne moraju nužno biti prirodni, uslov je da nisu štetni, pa makar stvoreni i u laboratoriji.

Možda zvuči konfuzno pa ćemo vam malo bolje objasniti.

Sjetite se neke otrovne biljke. Evo na primjer – otrovni bršljan. To je jedna od biljaka na koju ćete naići šetnjom kroz šumu. Očito je da je prirodna, ali je otrovna. U dodiru sa kožom izaziva crvenilo, svrab i plikove. Dakle, to što nešto potiče iz prirode ne znači i da je djelotvorno po čovjeka. Naravno, nisu svi prirodni proizvodi loši, ali vodite računa o tome da prirodno nije garant da je svaki sastojak u proizvodu siguran.

O čemu treba voditi računa prilikom kupovanja proizvoda za ljepotu?

Većina proizvođača čistih proizvoda za ljepotu izbjegava upotrebu parabena, sulfata, ftalata i drugih sastojaka. Stručnjaci su saglasni da, ukoliko želite da budete u potpunosti sigurni u to šta nanosite na svoju kožu treba da izbjegavate 7 sumnjivih sastojaka. To su: eterična ulja, silikoni, alkohol koji isušuje kožu, SLS (natrijum lauril sulfat), hemijske kreme za sunčanje, mirisi i boje. Da, čak i eterična ulja – proizvod za ljepotu dobijen direktno iz prirode. Iako su prirodni, stručnjaci vjeruju da uzrokuju više zla nego dobra u proizvodima za njegu jer često nisu potpuno čisti. Takođe, mirisi bilo koje vrste mogu izazvati iritaciju kože.

Možda te zanima
čišćenje lica

Koji su benefiti čistih proizvoda za njegu i ljepotu?

Upotreba proizvoda oslobođenih od raznih toksina ima mnoge prednosti. Smanjuju rizik od iritacija, osipa i crvenila kože, a povezani su čak i sa zdravstvenim problemima kao što je rak kože, problemi sa nervnim sistemom, reproduktivnim organima i mnogim drugim. A, ono na šta stručnjaci posebno upozoravaju jeste da je sve više proizvoda za različite tipove kože. Dermatolozi smatraju da dobri, odnosno čisti proizvodi odgovaraju svim tipovima kože jer, ništa što je dobro ne može naškoditi koži.

Prije nego što se odlučite za neki proizvod obavezno pročitajte listu sastojaka. Veoma je bitno šta koristite u njezi svoje kože jer ona sve materije kao spužva upija u tijelo.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh