Trčanje na minus petnaest

Avatar photo
trcanje na minus petnaest

Uslovi za trčanje zimi su rijetko idealni jer su napolju uglavnom bljuzgavica ili magla ili pada snijeg. Niska temperatura je najčešći izgovor da se trening preskoči ili čak da se vježbanje na otvorenom odgodi do proljeća.

Sveprisutna je i zabluda da ne treba trčati zimi jer se vježbač može prehladiti zbog hladnog vazduha koji tokom treninga udiše direktno u pluća. Međutim, istina je sasvim drugačija jer upravo trčanje zimi donosi benefite kojih trkač postaje svjestan već prilikom prvog učešća na nekoj proljetnjoj trci.

Višestruki benefiti

Kao i tokom ostalih godišnjih doba, i zimi vaše tijelo treba kretanje i redovno rekreiranje što mu ne trebate uskratiti ni kad je vani temperatura ispod nule. Adekvatna odjeća i obuća će vas zaštiti od hladnoće a trčanje na oštrom zimskom vazduhu donijeće novu dimenziju vašem vježbanju. Ne samo što će osnažiti vaše tijelo i adekvatno ga pripremiti za trke predsezone, zimski treninzi na otvorenom će ojačati i vaš karakter.

Odluka da istrajete u svojim treninzima trčanja čak i kad se temperatura spusti par stepeni ispod nule, pripremiće vas za situacije na treninzima i trkama kada će se pojaviti realne okolnosti koje će vam nametnuti ideju odustajanja kao opciju. To može biti zamor tokom trke ili neočekivano loši vremenski uslovi koji će vam smetati u ostvarenju ličnog cilja.

Upravo u takvim trenucima, neće vam biti teško pronaći unutrašnju snagu i ne odustati jer ste kroz ranije iskustvo, odolijevajući većim preprekama tokom zimskih treninga, naučili vladati sobom i svojim odlukama.

Zimski treninzi kao samoprevazilaženje

trčanjeZimski treninzi po pravilu nisu uvijek ugodno iskustvo. Uglavnom se morate nositi sa hladnoćom, promrzlim prstima, jer će vam trebati neko vrijeme da se zagrijete, izborite s vjetrom ili poledicom.

Međutim, osjećaj nakon istrčanog zimskog treninga će zasjeniti većinu ranijih situacija samoprevazilaženja, jer ćete po povratku u topli dom sami sebe doživjeti kao superheroja ili heroinu. Ovakva iskustva ojačaće i vaše samopouzdanje koje će vam trebati kada se budete suočavali s problemima u realnim situacijama.

Mali trikovi

Uz podsjećanje na pravilo višeslojnog oblačenja i nošenja sintetičke odjeće tokom zimskih treninga, otkrivam vam i par trikova kojima ćete bar djelimično minimizirati neželjene efekte koje sa sobom nosi vježbanje na temperaturama ispod nule (od -3 do -15).

Dijelove tijela koji su jako osjetljivi na hladnoću i ekponirani poput nosa, obraza, brade ili ušnih školjki dobro namažite vazelinom jer će ih zaštiti od niskih temperatura i vjetra. Ruke zaštitite rukavicama, sintetičkim ili vunenim. Dosta trkača radije nosi rukavice s jednim prstom jer su bolja zaštita od hladnoće ili kombinuju oboje.

Umjesto sintetičkih, nosite čarape od merino vune. Muškarcima je potreban topli veš koji će od hladnoće zaštiti genitalije, ženama topla suknja za trčanje da zaštiti jajnike, bedra i debelo meso gdje je cirkulacija slabija.

Možda te zanima
treniranje i prehlada

Iz ličnog iskustva, trkačicama preporučujem radije tople duge gaće ispod običnih helanki (dakle dvoslojno) nego samo termo helanke. Moja najveća briga tokom spremanja za trening na jako niskim temperaturama je kako da zaštitim bedra od hladnoće jer je to dio koji, vjerovatno zbog loše cirkulacije, jedini promrzne.

Što se tiče patika, kada se trči po suvom utabanom snijegu, trčim u adidasovom modelu kanadia u kojima trčim i ljeti ili terrex boostu. Odnedavno nosim i Saucony Arctic, idealan za utabani snijeg i klizavu pokoricu. Za trčanje po dubokom snijegu će vam trebati GTX (goretex) modeli i gamašne koje će spriječiti upadanje snijega u patike.

zena trci trcanjeMožda niste znali

Ako vam se učini da je napolju prehladno za trčanje, pomislite da se već trinaest godina na Sjevernom polu održava trka u okviru koje se na maratonskoj i polumaratonskoj distanci takmiče trkači i trkačice, individualno i timski. Maraton na Sjevernom polu je do sada završilo oko 400 osoba iz 45 zemalja. Zbog brutalnih vremenskih uslova gdje se temperatura spušta i na -30, teško je predvidjeti i planirati pobjedničko vrijeme. Rekord u muškoj kategoriji je 2007. godine postavio Thomas Maguire s vremenom 3:36:10 dok je rekorderka Anne-Marie Flammersfeld 2014. godine završila trku za 4:52:45.

Tekst preuzet sa bloga Trčim jer štrčim

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh