Ovaj proizvod je najbolja alternativa šamponu za suvo pranje kose i imate ga kod kuće

Avatar photo
sampon za suhoa pranje prirodni

Verovatno vam se nekad desilo da pri ruci nemate šampon za suvo pranje kose, pa ste bili primorani da brzo nađete neku alternativu. Proizvodi poznati kao dobre alternative suvom šamponu su najčešće bebi puder i transparentni puder u prahu. Međutim, najbolji izbor zapravo je kukuruzni skrob!

Da, upravo kukuruzni je sjajna alternativa šamponu za suvo pranje kose. To je pristupačna, jeftina namirnica koju verovatno imate kod kuće, a koja može da ima nekoliko namena kada je u pitanju vaša kosa. No, najbolje ga je koristiti kao suvi šampon između pranja, jer čini da kosa izgleda svežije, čistije i voluminoznije.

Šta je kukuruzni skrob?

kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob je fini, beli prah koji se dobija iz unutrašnjosti kukuruznog zrna. Proces ekstrakcije obično uključuje mlevenje kukuruza, nakon čega se iz zrna izdvaja skrob, obično kroz proces mokrog ili suvog mlevenja.

Kukuruzni skrob se često koristi kao sredstvo za zgušnjavanje, ali takođe ima široku primenu u prehrambenoj industriji, kozmetici, farmaceutskoj industriji itd. Koristi se u proizvodnji slatkiša, kao i za izradu raznih kozmetičkih proizvoda, uključujući šampone, pudere i kreme.

Zašto je kukuruzni skrob dobar za kosu?

sampon za suho pranje

Kukuruzni skrob se smatra korisnim za kosu iz nekoliko razloga:

  • Apsorbuje višak ulja. Kukuruzni skrob ima sposobnost da apsorbuje višak sebuma i ulja sa temena i vlasi. Na taj način kosa dobija svežiji, čistiji izgled.j
  • Dodaje volumen. Kukuruzni skrob može dodati volumen tankoj i beživotnoj kosi tako što podiže vlas. Ovo je posebno korisno za one sa tankom ili retkom kosom kojoj je potreban dodatni volumen.
  • Smanjuje naelektrisanost. Kukuruzni skrob može pomoći u kontroli naelektrisanosti kose, posebno u vlažnim uslovima, stvarajući zaštitni sloj koji sprečava gubitak vlage i pomaže da se kutikula kose ravnomerno položi.
  • Smanjuje iritaciju. Za ljude čije je teme osetljivo i sklono pojavi peruti, kukuruzni skrob može pomoći u smanjenju iritacije i svraba, pružajući olakšanje.
  • Prirodan je i neagresivan. Za razliku od mnogih komercijalnih suvih šampona koji mogu sadržavati hemikalije i sastojke koji iritiraju teme, kukuruzni skrob je prirodan i blag sastojak. To ga čini idealnim za osobe sa osetljivom kožom ili one koji preferiraju prirodne proizvode za negu kose.

Dakle, kukuruzni skrob je multifunkcionalan proizvod koji može poboljšati izgled i zdravlje kose na različite načine, od kontrolisanja masnoće do dodavanja volumena i smanjenja naelektrisanosti.

Kako koristiti kukuruzni skrob kao suvi šampon?

zdrava kosa

Da biste koristili kukuruzni skrob kao suvi šampon, potrebno je da najpre raščešljate kosu kako biste uklonili eventualne čvorove i oslobodili je od nečistoća. Zatim uzmite malu količinu kukuruznog skroba i prstima ili četkom za puder je lagano utrljajte u vlasište, fokusirajući se na delove gde vam je kosa najmasnija ili gde želite dodati volumen.

Možda te zanima
modrice na nogama

Nakon nanošenja kukuruznog skroba na teme, koristite četku ili češalj da ravnomerno rasporedite proizvod duž kose. Ovo će pomoći u sprečavanju nastanka belih tragova i osigurati ravnomernu apsorpciju ulja.

Ukoliko primetite da ima viška proizvoda ili belih tragova, dugo i pažljivo češljajte kosu kako biste ih uklonili.

Nakon ovoga, vaša kosa će biti osvežena i spremna za dalje stilizovanje.

Pišite nam da li deluje!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh