Njega usana u hladnim danima + recepti za balzam i piling za usne

Avatar photo
njega usana

Ako razmišljate da li je uopšte neophodno tretirati usne pilingom, imajte na umu da se kao i na ostalim dijelovima kože, i na usnama nakupljaju suve i izumrle ćelije tokom dana, te da je iste potrebno ukloniti. To je naročito izraženo u hladnim danima, kada su niske temperature. Zbog toga, našim usnama je tada potrebna posebna njega.

Usne se tokom dana uslijed dejstva različitih faktora suše, pucaju, a na površini se formira sloj izumrlih ćelija koje je poželjno ukloniti. Time omogućavate usnama da se regenerišu iznova a piling im taj proces olakšava, čini ih mekšim i senzualnijim.  I naravno, svaki ruž će bolje izgledati na lijepo hidriranim i zdravim usnama.

Kada je u pitanju njega usana, sve što vam treba je samo par kućnih, domaćih sastojaka i prirodni piling za usne je gotov. Ključni dio kod pilinga za usne je hidratacija, za šta može poslužiti mlijeko, ulje ili nekakav sličan hidratacijski proizvod, a za uklanjanje mrtvih stanica sa usana možete upotrijebiti kućne začine kao što su so ili šećer.

 

Kako bi se izbjegla ovakva i slična iznenađenja tokom hladnijeg perioda, preporuka je da djelujemo preventivno. Postoje vrlo jednostavni, prirodni  i efektivni načini da se ovakva stanja u potpunosti izbjegnu.

njega usana
@pinterest

Pijte dovoljno vode

Ispucale usne su rezultat dehidratacije. Pokušajte započeti dan ispijanjem jedne ili dvije čaše vode, izbjegavajte ekstremne temperature i hranite se zdravo. Pijte dovoljno tečnosti, do osam čaša dnevno.

Zaštitite usne šalom

Kad izlazite na hladnoću i vjetar, usne obavezno zaštitite šalom. To će spriječiti direktni uticaj vjetra i vlage.

Ne vlažite usne

Vlaženje usana dodatno će isušiti usne. Kako usne ne bi postale ispucale i grub, nemojte ih oblizivati, jer tim samo pogoršavate situaciju.

Koristite hidratantne karmine

Kada su niske temperature  izbjegavajte mat karmine jer mogu lako da isuše usne. Odlučite se za karmine sa hidrirajućim svojstvima koji će usnama dati neodoljiv sjaj, i ujedno ih njegovati.

njega usana
@pinterest

Njegujte usne prije spavanja

Usnama uveče priuštite što bogatiju njegu. Masni balzami, bogate kreme ili vazelin nahraniće i hidrirati kožu tokom noći.

Uz malo truda i sami možete izraditi bogati uljni balzam za njegu usana, kao i piling za usne.  U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za balzam i piling usana koji su se nama najviše svidjeli, a na vama je samo da otkrijete koji od vaših kućnih začina vam najbolje odgovaraju, okusom i teksturom.

Možda vam bude interesantno: Top 5 proizvoda za zdravo i njegovano tijelo

 

Kokosov balzam za usne

Sastojci:

  • 3 kašike organskog kokosovog ulja
  • 1 kašika pčelinjeg voska
  • 3 kapi eteričnog ulja tamjana, mire ili lavande (ova ulja su najprikladnija za njegu ispucanih usana, ukoliko usne nisu ispucane, koristite ulja naranče ili paprene metvice, divno mirišu i imaju dobar okus)

Priprema:

  • Otopite pčelinji vosak i kokosovo ulje u staklenoj posudici ili čašici, na način, da dno posudice sa sastojcima uronite u drugu posudu sa vrućom vodom.
  • Kada su se sastojci otopili, izvadite iz vode i dodajte eterična ulja po izboru, dobro promiješajte i odmah pretočite u posudice ili tubice. Mješavina će se brzo početi stvrdnjavati.
  • Ostavite mješavinu da se hladi u otvorenim posudicama i da se u potpunosti stvrdne (par sati)
  • Uživajte u bogatom prirodnom balzamu, koristite ga što češće!

Balzam od vanilije, kakao maslaca i mandarina

Potrebni sastojci:

  • 40 grama kakao maslaca
  • 20 grama bademovog ili nekog drugog ulja
  • 10 grama pčelinjeg voska
  • 1 mahuna vanilije
  • 5-6 kapi eteričnog ulja mandarine (nije obavezno)
njega usana
@pinterest

Priprema:

  • Stavite lonac na šporet. U lonac stavite staklenu zdjelicu ili staklenku i nalijete vode u lonac tako da dođe do pola visine zdjelice, odnosno staklenke. Vodu naravno nalijevate izvan zdjelice. Pustite da se voda malo zagrije pa smanjite temperaturu na najniže. Na ovaj način ćete otopiti sastojke i povezati ih bez da toplinom uništite njihova ljekovita svojstva.
  • U staklenu zdjelicu zatim stavljate pčelinji vosak, a kada se on počne topiti i kakao maslac. Ulje dodajte kada su kakao maslac i vosak skoro u potpunosti otopljeni. Za vrijeme topljenja sastojaka u zdjelici, razrežite mahunu vanilije po dužini te izvadite sjemenke. Kada su maslac, vosak i ulje u potpunosti otopljeni, u zdjelicu stavite sjemenke vanilije i mahunu izrezanu na manje komadiće.
  • Pustite da se sve grije na niskoj temperaturi otprilike pola sata, uz povremeno miješanje kako bi otopina poprimila miris i dobrobiti vanilije.
  • Nakon 30 minuta, skinite lonac sa šporeta i izvadite zdjelicu/staklenku te procijedite komade vanilije kroz cijedilo ili filter za čaj.
  • Procijeđenu tekuću masu prelijte u posudice koje ste namijenili za balzame, dodajte eterično ulje mandarine, i ostavite ih otklopljene da se stvrdnu.

Stvara li balzam za usne ovisnost?

Vjerojatno svaka osoba koju znate da koristi balzam za usne, zaista ga koristi u velikoj mjeri. Zbog toga je i nastao mit kako balzam za usne sadrži sastojak koji navodno isušuje usne, pa je na njih baš zbog tog sastojka potrebno stalno nanovo nanositi balzam.

Međutim, ne postoje nikakvi naučni dokazi ili istraživanja kojima je potvrđena ova teorija. Stručnjaci vjeruju kako ovisno ponašanje korisnika balzama za usne potiče od želje i psihološkog učinka koji na njih imaju meke i nježne usne. Kada nemaju balzama, oni jezikom vlaže usne kako bi im bile meke, a to ih isušuje. Tako nastaje potreba za stalnim nanošenjem balzama.

 

Piling za usne od meda

Sve što vam treba za ovaj piling usana jeste pola kašičice meda i jedna kašika sode bikarbone. Pomiješajte med i sodu bikarbonu, pastu nanesite na usne, ostavite da djeluje 5 minuta, zatim isperite mlakom vodom. Umjesto sode, u ovaj piling možete dodati šećer. Njegova sitna, tvrda zrnca djelovaće jednako kao i soda bikarbona.

Možda te zanima
everything shower

Med će djelovati antibakterijski, a vitamin E iz meda će vratiti koži usana elastičnost i vlagu. Po želji u ovaj piling možete dodati i bademovo ulje, koje će učiniti kožu usana još mekšom djelovanjem svojih vitamina, minerala i proteina.

Osim pilinga za usne, med možete koristiti kao ljekoviti tretman. Deblji sloj meda  namažite na usne i ostavite da stoji barem pola sata. Nakon toga nježno isperite mlakom vodom i uživajte u glatkom osjećaju na usnama. Tretman možete ponoviti više dana zaredom dok usne ne omekšaju.

njega usana
@pinterest

Piling za usne sa kokosovim uljem

U posudicu stavite pola kašičice kokosovog ulja, pola kašičice cimeta i pola kašičice šećera. Dobro promiješajte smjesu, nanesite na čiste usne, ostavite da djeluje do 10 minuta, zatim isperite mlakom vodom.

Piling za ispucale usne takođe možete napraviti od malo soli i kašičice kokosovog ulja. Smjesu promiješajte te nanesite duž usana. Prstom nježno utrljajte piling u kožu usana te isperite.

Piling za usne od maslinovog ulja

U ovaj piling dodajte par kapljica maslinovog ulja, par kapljica vode i jednu kašičicu šećera. Kao i kod prethodnog pilinga za usne, nanesite, ostavite da djeluje, zatim isperite mlakom vodom.

Piling za usne sa medom i šećerom

Potrebni sastojci:

  • 1 kašičica meda (med nipošto ne uzimajte metalnom kašikom, već drvenom ili plastičnom),
  • 1 i po kašičica smeđeg ili bijelog šećera,
  • Do 5 kapi bademovog, ricinusovog, maslinovog, kokosovog, ili jojobinog ulja,
  • Malena staklena posuda za čuvanje pilinga,
  • Špatulica ili kašika za miješanje sastojaka.

Sve sastojke dobro umiješajte i vaš piling za usne je spreman.

Savjetujemo vam da pilinga količinski napravite više, te odložite u kutijicu sa poklopcem, tako idući put nećete morati ispočetka praviti piling, te će želja za pilingom biti još veća, pošto vam je pri ruci.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh